18 Eylül 2016 Pazar

Bir Minder Hikayesi


İndirimli satışları takip edip oldukça uygun fiyata aldığım sandalyelere minder diktirmek istedim. Daha önce balkonumuza dekoratif bir perde sistemi kuran brandacı ile görüştüm. Kumaşını alırsam, süngerleri onlara ait olmak üzere tanesini 125 liraya dikeceklerini söylediler.

Şaşırdım doğrusu; kumaşı da ben alacaksam bir minder, neredeyse  sandalyeden pahalıya mal olacaktı.  Evet, emeğe saygım var ama dikiş bilen biri olarak bir minder dikiminin ne kadar zaman alacağını, ne kadar emek istediğini kestirebiliyorum. Fermuarları monte etmek dışında düz dikişten ibaret olan  minder dikimi hiç de zor olmasa  gerek diye düşündüm.

Sonuçta, biraz kızdım ve oturup kendim dikmeye karar verdim. Kumaşı, fermuarı, süngeri ile  oldukça ucuza mal oldu. Yaklaşık bir saatte  iki minder diktim.

Sonra da bisküvili, kekli, çörekli minik bir çay partisi ile kutladık yeni minderlerimizi.  Küçük bir hatırlatma; uçuk fiyatlarla yaptırabileceğimiz pek çok şeyi kendimiz yapabiliriz. Bu tür işler aslında sanıldığı kadar zor değil.

Sağlıcakla kalın dostlar..














































1 Eylül 2016 Perşembe

Fare Kulağı Çimi

Halk arasında Fare Kulağı çimi olarak bilinen Dichondra Repens'dan söz etmek istiyorum. Çünkü harika bir yer örtücü ve dikmenin tam zamanı. Eğer bahçenizde çimlendirmeyi düşündüğünüz güneşli ya da yarı gölge alan varsa, bu çimi  tavsiye ediyorum.


Kendi deneyimlerime dayanarak söyleyebilirim, diğer çimlere göre avantajları var. Şöyle ki, sık sık  biçmek zorunda kalmıyorsunuz. Yılda iki kez biçmeniz tavsiye edilse de hiç biçmeseniz bile sorun olmuyor. Canlı yeşil rengi, narin görünümü ile ilk  çıkması ve büyümesi  yavaş olsa da, daha sonra  çabuk yayılan bir bitki.  Ancak fazla basılmaması gerekiyor. Bir de diğer çim tohumlarına göre biraz pahalı ama sonucu görünce değdiğini anlıyorsunuz. Bunlar da fare kulağının dezavantajları. Yine de diğer çim çeşitlerine göre bakımı daha kolay.

Benim ilk çim denemem altılı karışımdı. Tüm talimatlara uyarak güzel bir çim dokusu elde ettik ancak bir süre sonra sorunlar  yaşadık. Çimlerimiz yer yer sararmalarla o güzelim fosfor yeşili rengini kaybetti. Sonunda biçmede gecikince ve bahçıvanın gereğinden fazla kimyasal gübre vermesi yüzünden  çimlerimiz kurudu.

Uzun uzun araştırıp sonunda Libya Çimi  ile Fare Kulağı arasında kararsız kaldık. Sonuçta  Fare Kulağı'nın zarif görüntüsü bana daha çekici geldi. Geçtiğimiz ilkbaharın sonunda bizzat kendim ektiğim tohumlarım sorunsuz çimlendi ve büyüyüp enfes bir görüntü oluşturdu. Dikim ve bakım ile ilgili deneyimlerimi  aşağıda paylaşacağım ama önce bahçemin çimli alanlarına bir göz atın isterseniz..




Şimdi  bahçenize fare kulağı tohumu ekmek istiyorsanız bu bölümü okumalısınız. Çünkü bire bir yaparak yaşayarak edindiğim deneyimleri aktaracağım. Öncelikle kaliteli  bir tohum  edinmelisiniz. Metre kareye 10-15 gr tohum atılıyor. Bunun için  tohum ekeceğiniz alanı ölçün ve hesabınızı yapın. Tohumun kg  fiyatı aşağı yukarı 100 lira  civarında. Ben bir sanal marketten, farklı firmaların ürünlerini karşılaştırarak aldım. Teneke kutuda satılan bir markayı tercih ettim. Ayrıca yeterli miktarda ''ilk  çim  teşkil gübresi ve  çim bakım gübresi'' olmak üzere iki tür gübre  aldım. Bunlar karton kutularda, minik granüller halindeki kuru gübreler.

Çim  tohumları yılda iki kez dikilebiliyor. İlkbahar ortalarında ve sonbahar başında. Dikkat edilecek konu şu: Çimlenme için 15 derecenin  üzerinde bir sıcaklık gerekiyor. Bu nedenle  daha soğuk zamanlarda  dikim yapılmamalı.

Toprağın hazırlanmasına gelince; tabii ki bellenip tırmıklanacak. Yabani otlar titizlikle temizlenmeli. Toprağınız sert ise biraz kum ve torf karıştırmalısınız. Yalnız deniz kumu kesinlikle olmaz. Dere kumu gerekiyor. Toprağınız yumuşaksa zaten gerek yok. İlk teşkil gübrenizi de tavsiye edilen miktarda  toprağa serpip tırmıkla karıştırıyorsunuz.  Daha sonra toprağınızı azıcık nemlendirmelisiniz.  Tohumlarınızı nemli toprağa kutuda yazan talimata göre ekin ve üzerini incecik, elenmiş bir toprak tabakası ile örtün. Fare kulağı  tohumu biraz geç çimleniyor. Tohumlar çıkmadı diye panik yapmayın. Toprak nemini kaybettikçe sulayın. Yağmurlama sistemi en iyi sulama şekli.  Çimleriniz çıkıp biraz büyüyünce miktarını abartmadan bakım gübresi verin. Bunun  ayarlanması için  kutudaki önerilen miktarı dikkatle uygulayın.

Çimler geliştikçe yayılma hızı da artıyor. Kenarlara sürekli kol atarak yayılmaya devam ediyorlar. İlerlemesini istemediğim bölümler için  taş bordürler kullandım.  Örneğin çimlerin ortasında kalan portakal ağacımın etrafını taşlarla çevirdim.

Tüm bunları okurken zahmetli ve zor gibi gelebilir ama unutmayın, çimsiz bir bahçe,  en güzel çiçeklerle dolu olsa bile  eksik ve  görsellikten uzak görünüyor. Biraz emekle bahçeniz bu enfes yeşilliğe bürünüyor.  Bahçesi olmayanlar üzülmesin,  Fare Kulağı uygun saksılara dikilince, kenarlardan aşağı sarkarak balkon ve teraslarda çok hoş görüntüler oluşturuyor. Yetiştirmek isteyenlere şimdiden kolay gelsin.