9 Ekim 2012 Salı

Manavgat'ın mimari şaheseri tarihi Naras Köprüsü ve çevresi

Sizleri yine Antalya'nın cennet köşelerinden birine götüreceğim. Manavgat - Oymapınar Baraj Yolu üzerinde, ünlü Manavgat Şelalesi'ne bir kaç kilometre uzaklıkta  bulunan  Romalılar'dan kalma mimari harikası taş köprü ve çevresini  göstereceğim sizlere..




Bir zamanlar, çok yakınlardaki SELEUKEIA'da  barınan Roma lejyonlarının geçtiği bu muhteşem köprü  bugün de sapasağlam.. Fotoğrafta da görüldüğü gibi etrafı oldukça yoğun bitki örtüsü ile kaplı. Köprü ve altından akmakta olan Naras Çayı, bu görüntü ile bir tablo gibi..



Ne var ki bir de madalyonun öteki yüzü var!

Hoş olmayan, görünce canınızı yakan, içinizi acıtan diğer yüzü..

Bu yüze ait fotoğrafları paylaşmıyorum çünkü buna içim elvermiyor. Üstelik bu sayfaları yabancılar da izliyor. O yüzden utancımız bize kalsın:(



Üzerine titrenmesi gereken tarihi ve doğal güzelliği ile bir hazine olan bu harika yer, para kazanma uğruna  çöplük haline getirilmiş.

Hemen yakınında yer alan bir işletme, bu enfes  manzara ile tam bir tezat oluşturan  görüntüsü ve köprünün ayaklarına  boşalttığı  çöpleri ile bu güzellikleri katlediyor!!! Bir kaç yıldır faaliyet gösteren restorant  kafe  zaten  görüntü olarak çirkin bir yama gibi. Bir de etraftaki çöp yığınlarını görünce içim acıdı.. Daha önceki gidişlerimde  gördüğüm  yaban ördeklerinin de sayıları oldukça azalmış.  Son gidişimde yani on gün kadar önce o güzelim turkuaz rengi çay  ise  bulanık  ve kirliydi. 

Orada yaşayan insanların  bu durumu  pek de önemsemediklerini görünce  daha da üzüldüm..

İşte böyle dostlar! Elbette Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın ilgili birimlerine durumu bildiren  dilekçelerimi yazdım, yanıt verilmedi.. Manavgat Kaymakamlığı'na da göndermek istedim ancak kaymakamlığın resmi sitesinden teknik bir sorun  nedini ile dilekçe gönderilemiyor.






1 yorum:

  1. Her yerde aynı yozlaşma.Ne zaman gerçek güzelliğin el değmemişlik olduğunu anlayacağız toplum olarak ?

    YanıtlaSil

Beğeni ve görüşleriniz benim için çok değerli. Yürekten teşekkürler.