9 Mart 2009 Pazartesi

Mutfağımdan / Ispanaklı Tart ve Meyveli Tart




Blog sayfam her ne kadar yemek tarifleri içeren bir sayfa olmasa da, daha önce de söylediğim gibi, Begonvilli Ev'i her yönü ile ifade edebilmem için, ara sıra mutfağımdan tarifler veriyorum. Özellikle sevdiğimiz, dostlarımız tarafından beğenilen pratik, besleyici ve fazlası ile denenmiş olanları paylaşmaya çalışıyorum.

Ayrıca yeri gelmişken, konsepti mutfak olan, harika tarifler veren ve çok güzel bloglar hazırlayan arkadaşları yürekten kutluyorum.

Bizim evde meyve ve sebze sevilerek tüketilir. Bu nedenle meyveli ya da sebzeli tartlar sık sık pişer. Bu gün sizlere mevsim meyveleri ile ve bir de ıspanakla hazırlanan tart tarifleri vermek istedim.

Ispanaklı Tart
Malzemesi
2 yumurta
200 gr tereyağ
3 çay fincanı un
2 çay kaşığı karbonat, tuz

Üstü İçin
300 gr kadar ince doğranmış ıspanak
1 orta boy soğan,
iki çorba kaşığı sıvı yağ
tuz, karabiber
1 yumurta
rendelenmiş kaşar peyniri
üç dört tane cheri domates

Yapılışı
2 yumurta, un, tereyağ, karbonat ve bir tutam tuz karıştırılır. İyice yoğrulupBuzdolabında dinlendirilirken, ıspanakların suyu olabildiğince sıkılıp, ince doğranmış soğanla iki kaşık sıvı yağda on onbeş dakikada pişirilir. Ilıyınca bir yumurta kırılır, tuz, karabiber eklenir.

Soğuk tart hamuru, yağlanmış tart kalıbına, kenarları yüksek olacak şekilde yayılır. Üzerine ıspanaklar ve ikiye kesilmiş domatesler yerleştirilir. 180 derecede ısıtılmış fırında yarım saat pişirilir. Rendelenmiş kaşar serpilerek tekrar fırına verilir. Peynirler pambeleşince fırından çıkarılır. afiyet olsun.





Meyveli Tart
Malzemesi
2 yumurta
4 çay fincanı un
150 gr tereyağ
1 çay kaşığı karbonat
3 çay fincanı pudra şekeri
1 paket şekerli vanilya
Üstü için
mevsim meyveleri
1 paket bitkisel jöle
1,5 su bardağı sıcak su

Yapılışı
Un, yumurta , tereyağ, pudra şekeri, vanilya ve karbonat karıştırılarak sertçe bir hamur elde edilir. Yağlanmış tart kalıbına, kenarları yüksek olacak şekilde yayılıp buzdolabında dinlenmeye bırakılır.
20 dakika sonra 180 dereceye ayarlanmış sıcak fırında üzeri hafifçe pembeleşinceye dek pişirilir. Soğumaya bırakılır. Soğuyunca kalıptan çıkartılıp üzeri meyvelerle süslenir. (Ben Antalya'nın nefis portakalları ve Karadeniz'in mis kokulu kivisini tercih ettim.)Toz jöle bir buçuk bardak sıcak su ile karıştırılır ve meyvelerin üzerine yayılır. Buzdolabında dinlendirilir. Afiyet olsun.




2 yorum:

  1. sevgili İsmet her ikisi de harika görünüyor canım.ellerine sağlık.sevgilerimle...

    YanıtlaSil
  2. Ellerine Sağlık Sevgili İsmet.
    Bakalım tatmak ne zaman mümkün olacak..
    Derler ya"Balıkesir Bal'dan tatlı ama Antalya Binbir tatlı"diye..
    Ellerine sağlık tekrar..

    YanıtlaSil

Beğeni ve görüşleriniz benim için çok değerli. Yürekten teşekkürler.