1 Şubat 2009 Pazar

Edebiyat / Halldór Laxness




Bu gün sizlere İzlandalı romancı Halldór Laxness'tan söz etmek istiyorum. Edebiyat ödüllerini araştırırken tanımış olduğum bu usta romancı, ilginç yaşam öyküsüyle ve felsefi konulara olan eğilimi ile dikkatimi çekti.

1955 yılında Nobel Edebiyat Ödülü'ni kazanan İzlandalı romancı Halldór Laxness, gençlik yıllarında benimsediği Katolik inancından vaz geçip sosyalizme yöneldiğinde fikirleriyle birlikte yazı stili de değişmiş.1950 lerin sonlarında ise felsefi konulara ve bireyin sorunlarına eğilmiş.İlk önemli romanı Keşmirli Büyük Dokumacı (Vefarinn mikli frá Kasmír 1927) tartışma yaratmış. (Tartışmalı yapıtlar hep ilgimi çekmiştir. Kitabı hemen okuyacaklarım listesinin en başına yerleştirdim, yakında tanıtımını yazıp sizlerle paylaşacağım)Bu yapıt Hristiyanlıktan kopuşunun başlangıcı olmuştur.

İlk kitabı olan Barn Naturunnar yayımlandığında on yedi yaşındaymış.Çok erken başladığı yazarlık hayatı boyunca, bir romandan diğerine yazı sitilini büyük bir ustalıkla değiştiren Laxness, kendi isteği ile evrim geçirmiş bir yazar.Romanları, oyunları, denemeleri, kısa hikayeleri, hatıraları ve gezi yazıları hep farklı tarzlarda ve tadlarda olmuş.

Ömrünü farklı ülkelerde, farklı kültürdeki insanlarla yaşayarak geçiren yazar, son üç yılını Reykjavik'te bir bakımevinde geçirmiş. 8 Şubat1998 günü zamanın siyah perdesi kapandığında , doksanbeş yaşındaymış.

Bazı Yapıtları
Vefarinn mikli frá Kasmír 1927; Keşmirli Büyük Dokumacı)
(Salka Valka I - II 1931 - 1932; Salka Valka I - II)Bu yapıt filme alınmış ve başrolünü Greta Garbo oynamış
(Sjálfstætt fólk 1934; Bağımsız İnsanlar)
(Heimsljós I-II-III-IV 1937-1940)
(Íslandsklukkan I-II-III 1943-1946; İzlanda'nın Çanları)
Bu yazarı yapıtları ile tanımanız dileği ile keyifli okumalar.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Beğeni ve görüşleriniz benim için çok değerli. Yürekten teşekkürler.