1 Aralık 2008 Pazartesi

Severek okuduklarımdan / Paulo Coelho / Zahir





Yazar Jorge Luis Borges'e göre Zahir kavramı, İslam geleneklerinden gelmektedir ve 18. yüzyılın bir döneminde doğduğu düşünülür. Zahir Arapça 'görünen, var olan, görünmez olmayan' anlamına gelir. Bir zamanlar karşılaştığımız bir kişi ya da düşünce, başka hiç bir şeye yer vermeyecek biçimde yavaş yavaş bütün düşüncelerimizi kaplar.Bu durum bir tür delilik ya da kutsal bir düşünceye kendini kaptırmak şeklinde tanımlanabilir.

Fauborg Saint- Peres Encyclopeia of the Fantastic, 1953

Ünlü başarılı zengin bir yazarın ve savaş muhabirliği yapan karısı Esther'in bir serüvene ve içsel yolculuğa dönüşen kopuşu ve ardından yazarın yaşamındaki ve ruh dünyasındaki değişimler bu romanın konusu.

Esther bir gün ansızın kaybolur. Kaçırılmış mıdır, öldürülmüş müdür, yoksa bir kaçış mıdır bu kayboluş? Yazarımız, karısını bulmak için duyduğu dayanılmaz isteğin yol açtığı içsel sorgulamalarla ve ulaştığı bilgilerle, Esther'in en son birlikte görüldüğü Kazak genci Mikhail'le birlikte, dünyanın farklı ülkelerinde uzun bir serüvende bulur kendini. Yazar yazgının gücü ve aşkın doğasını anlamağa çalışırken, yaşamına büyülü bir yolculuk olarak devam eder.

'Simyacı' ile dünyanın en çok okunan yazarlarından olan Coelho, Zahir'de kişinin kendini ve yaşamını sorgulama ile ilgili yeni düşüncelere kapı açıyor.
'evlilik nasıl bir bağdır?' konusunu yeniden değerlendirmenizi sağlıyor.
Keyifli okumalar.
İsmet Şahin

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Beğeni ve görüşleriniz benim için çok değerli. Yürekten teşekkürler.