6 Ekim 2008 Pazartesi

Tarihten / Oliver Cromwell

1599-1658 yılları arasında yaşamış ingiliz general, politikacı. İngiltere'ye altın çağını yaşatmıştır, belki de günümüzde İngiltere'nin bu kadar saygın bir devlet olmasını borçlu olduğu kişidir. Önceleri krallık yanlısı olmasına karşın, yönetimin çarpıklıklarını gördükçe parlamentoya önem vermiş ve ülkenin buradan yönetilmesini ve günümüz manasıyla tam bir demokrasi içinde yönetilmesi için çaba göstermiştir.
Parlamentonun ülke bazında etkili bir kurum olmasını sağlamış ve bu uğurda verdiği mücadele sonunda pek çok sevdiğini yitirmiş ancak sonunda kralın kafasını kestirmeyi başarmıştır. Böylelikle monarşiye unutulmayacak bir tekme atmıştır. Ardından krallık teklif edilmesine karşın buna karşı çıkmış ve ülkeyi demokratik bir ayarla yönetmeye çalışmıştır. İngiltere'ye yoksulların eğitim alabileceği okullar, hastaneler ve bir çok alanda sayısız yenilikler ve gelişimler kazandırmıştır .

Ancak İngiltere monarşisiz yaşamaya, Oliver Cromwell öldükten sonra üç yıl dayanabilmiş ve sonunda parlamento ve monarşiyle birlikte yönetim şekini hayata geçirmiştir.

İspanya tarihinde de adı sık sık geçer. Ernest Hemingway'in ''Çanlar Kimin İçin Çalıyor'' adlı kitabı bu açıdan bol önem taşır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Beğeni ve görüşleriniz benim için çok değerli. Yürekten teşekkürler.