15 Ekim 2008 Çarşamba

Bahçecilik / Begonvil, Gelin duvağı (Bougainvillea)



Bu gün sizlere, Akdenizli bir kraliçeden söz edeceğim. Mor, beyaz, pembe ve kırmızı renkler giymeyi sever. Nadiren de sarı ve turuncu..Akdeniz bahçelerinin zarif ve göz alıcı kraliçesidir. Üzerinden uzun süre eksik olmayan çiçekleri ile ilgi çeker. Adını, kendisini 1768 yılında Brezilya'da keşfeden (Avrupa'da tanınmasını sağlayan) Fransız amirali Louis Antoine de Bougainville'den almıştır. Tırmanıcı özellikte, çiçekli, ağaçsı bir bitkidir.Begonvilleri rüzgardan korumak gerekir. Ilıman iklim bitkisi olduğundan kışı soğuk geçiren yörelerde iç mekanda yetiştirilebilir fakat havasız kaldığı takdirde çiçeklerini dökecektir. Mekanın düzenli olarak havalanmasına dikkat edilmelidir. Gevşek bahçe toprağını sever. Eğer çok sulanırsa çiçeklerini döker. Üretimi anaç bitkiden alınan yarı odunsu yan sürgünlerle gerçekleştirilir. İlk dikildiği dönemlerde bol sulanması daha sonraları çiçeklenmeyi teşvik etmek amacıyla az sulanması gerekmektedir.Su isteği: Kışın normal, yazın ise su isteği çok fazladır. Yaz aylarında bilhassa yapraklara sıksık su püskürtmek gerekir. Nisbi rutubetli yerleri severler.
Isı isteği: Kış aylarında 8-10 C ısı isterler. Bahçede yetiştirilen türler için kış donlarına karşı önlem alınması gerekir.
Işık isteği: Aydınlık, yarı gölge, hafif güneşli yerlerden hoşlanırlar. Kapalı ve havadar olmayan salonlarda yaprak ve çiçeklerini dökerler.
Gübrelenmesi: 4-8. aylar arası haftada bir kez 2 gr. karışık gübre 1 lt. suda eritilerek verilir.
Kuvvetli güneşten sakınılmalı ve havadar yerleri seçip direk rüzgara karşı bırakılmamalıdır.Yaz boyunca, bahçenizde alımlı alımlı boy göstermesini, ya da balkonunuza , terasınıza tırmanarak göz alıcı renkleri ile yaşamınızı renklendirmesini istiyorsanız, bu güzel bitkiyi bir seradan köklenmiş olarak da alıp dikebilirsiniz. Yaşamınız begonviller gibi renkli olsun.


2 yorum:

  1. Webmaster cok tesekkurler...

    Selamlar SevalHatice

    YanıtlaSil
  2. Çok güzel bir çiçek paylaşımınız için teşekkürler. .

    YanıtlaSil

Beğeni ve görüşleriniz benim için çok değerli. Yürekten teşekkürler.